Fire sandheder om solens effekt på huden

Vi danskere ligger højt på listen over folkeslag med flest nye tilfælde af modermærkekræft. Det bunder blandt andet i en lidt for uforsigtig omgang med solen, overdreven solbadning og alt for lidt solcreme. Få styr på de mest gængse myter om sol og solbadning – så du kan gå en sommer i møde med masser af sol og dejlig brune ben


Af Stinne Jensen

#1. Selv om du er brun, skal du bruge solcreme

Brun hud har oparbejdet en naturlig beskyttelse svarende til en SPF 3-6, men det er jo langt fra nok til strålende sommersol. UVA-strålerne, der trænger dybt ned og forårsager skade på celler og DNA, skader uanset hvor brun du er – så strålerne skal bremses med solcreme. Og jo bedre du beskytter dig fra starten, jo længere holder din farve, og jo mindre skaller huden af.  


#2. Brug også solcreme, når det er overskyet

Selvom du ikke ligefrem bliver blændet af lys på en overskyet sommerhimmel, så er UVA-påvirkningen konstant på din hud. Du bliver ikke brun på en overskyet dag, men de kedelige ældende effekter af UVA-strålerne består.


#3. Du skal ikke blive rød for at blive brun

Når din hud slår ud i en varm rødmen, er det fordi den har fået for meget sol, og reagerer med en mini-betændelse i overhuden. Det er rigtigt, at du bliver brun efter et par dage, men det er fordi betændelsen har chokstartet hudens naturlige forsvar (melaninproduktionen, der gør huden brun), men den har samtidig sat gang i en kædereaktion af cellemutationer, der i værste fald kan udvikle sig til modermærkekræft. Derfor skal forbrændinger og rød hud undgås for enhver pris. 


#4. Et lag solcreme holder ikke hele dagen

Jo mere lys din solcreme (på huden) bliver udsat for, jo mere aftager effekten. De effektive kemiske filtre, der findes i de fleste solcremer, fungerer ved at absorbere UV-strålerne, og på et tidspunkt aftager deres effekt. Derfor skal du gensmøre efter 2-3 timer, efter hver badetur, eller hvis du sveder virkelig meget. 


Forstå din solcreme  

En solcreme er designet, så den beskytter din hud mod solens UV-stråler, der kan skade din hud og forårsager forbrændinger, soleksem, eller det der er værre – nemlig cancer. Og når du vælger din solcreme, er der to begreber, der er gode at have helt styr på:


UV-stråler - betyder Ultra Violet lys og er en del af alle de stråler solen udsender. De kan ikke ses med det blotte øje, men UVA og UVB lys er mest interessant i forhold til solbadning og beskyttelse. UVB udgør 5 procent af de stråler der påvirker huden – du mærker dem som varme og det der kan give solskoldning. UVA udgør hele 95 procent og mærkes ikke, selvom de trænger dybest ned i huden og kan ødelægge hudens DNA og ælde huden.   


SPF - betyder Sun Protection 

Factor, og er en betegnelse, der fortæller dig hvor meget beskyttelse mod UV-lys, der er i din solcreme. Det er altså ikke en indikation af, at du kan være eksempelvis (SPF) 15 gange længere tid i solen.  Jo højere SPF på solcremen, jo bedre beskyttelse får du mod de skadelige UVB-stråler. I EU er det et lovkrav, at UVA-beskyttelsen er minimum en tredjedel af UVB-beskyttelsen, så køber du en SPF 30, får du UVA-beskyttelse på 10.  Anbefalingen fra Kræftens Bekæmpelse lyder, at du skal vælge en SPF 15 til voksne og SPF 30 til børn – og så huske at bruge nok creme hver eneste gang. Og det med mængden er MEGET vigtigt, for smører du en SPF 15 ud i et tyndt lag, virker det som en SPF 5 - og det er altså for lidt. 


Gode solvaner 

1. Brug solcreme, hver gang du går ud i solen, og brug nok af den. En håndfuld til en krop – flere gange om dagen.

2. Hold siesta fra solen midt på dagen, hvor UV-strålerne er stærkest.

3. Udnyt skyggen – og tag tøj på. Hverken skygge eller tøj beskytter 100 procent mod solen, så du bliver faktisk brun under parasollen.​​​

Dansk Supermarked • føtex A/S • Rosbjergvej 33 • DK-8220 Brabrand • CVR 35 95 47 16 • E-mail: foetex@foetex.dk • Tlf. 87 78 30 90